Цитата:
Допис від Cupaho
Носик, а какой УГВ? Или когда копали, то на родник попали?Дочитал тему до конца... Два вечера! Спасибо всем отписавшимся. Зашел сюда в поисках ответа и совета по обустройству своего озера. У меня высокий УГВ, но какие сезонные прыжки не знаю. понаблюдаю в этом году по ямке. Но, пока дочитал - стало страшно: ужи, змеи, крысы, лягушки, болезни. Теперь очень крепко задумался над тем, готов ли я на такие жертвы ряди удовольствия посидеть на старости с удочкой у своего озера.
|
Друже, немає нічого страшного. В мене рівень грунтових вод теж високий - по "0" був в червні 190 см. Коли копав ставок, прочистив джерела і тепер рівень у ставку по "0" десь до 1 метра. Коливання рівня дзеркала води весна/серпень - 50-60 см.
Стосовно живності - все це природа і якщо не втручатись сильно. лише трохи допомогти, запрацює екосистема. Тут вище хтось писав, що не бачив "...об искуственных самоочищающихся прудах с регенерационными зонами". Вважаю що в мене саме такий ставок. Коли копав відразу спланував ділянку ставка для "малечі" та для нересту - зараз тут багато рослин. глибина до 1 метра и меньше, є де сховатись і погрітись. Цій ж рослини і очищають воду. Водяні щурі(крисис) не їдать рибу. лише рослини. Вужі регулюють чисельність жаб - сам бачив, пробував засняти, втік. Пташки не селяться поки - близько люди, лише перелітають.
По хворобам. Я пару раз на сезон засипаю ставок вапном - це порада фахівця(він, нажаль, забанений на цьому форумі, але я його координати друзям даю).
Так що Ваші жертви будуть виправдані.
Успіху!
P.S. Не дочекаюсь уже коли розтане крига.