Оце побував я у Голандії, де й довелося мені відкрити сезон. Відразу скажу-ненайгірше місце для відкриття! Отже, відмахавши в той день 900 км до Гронінгена, я першим ділом взяв колегу, який там живе і попхався з ним на пошту, купляти Віспас-це такий дозвіл на рибальство у Голандії. Він буває повний, за 35 Є і кляйне віспас, за 10Є. Обидва дають право рибалити в Голандії круглий рік (!!!), лише кляйне віспас не дає права забирати рибу, ловити вночі і дещо обмежує кількість водойм де можна з ним ловити.
Але народ голандський живе на розслабоні, і коли ми стали випитуватись на найближчій пошті за віспас-направили нас в центральне відділення. А воно виявилось закрите... на ремонт, чи переїзд в інше місце, коротше надовго.

Шанси мої порибалити танули на очах. Та я не здавався, і зупинивши якогось чувака в уніформі ТНТ (це їх пошта), здобув інформацію, що на одній з сусідніх вулиць таки є відділення, де продають дозволи. Ломанувся туди, але було вже зачинено-в голандії не прийнято перепрацьовувати.
В 10.00 ранку я вже був там знову, і став щасливим власником Кляйне віспаса, в якому мене делікатно назвали хеер Домарадзький

Та я не образився!

Так виглядає Віспас і книжечка з правилами і дозволеними місцями.
Все! Дозвіл на руках, спінінги в багажнику, залишилось визначитись, куди їхати? Питання непросте навіть в околицях рідного міста, а за 1400 км від хати, та ще й з прицілом на судака-питання, можна сказати, життя і смерті: бездарно розтринькати тих пару годин, що вдалось викроїти на рибалку в щільному графіку перебування в Голандії, не хотілось.Особливої пікантності додавала проблема парковки: просто так машину на узбіччі не кинеш, бо не можна, а паркування там коштує,

Ітіть-калатіть!!! Робити нічого-сідаю в Гуглмапс і знаходжу зовсім поруч місцинку на каналі Еемсканаал, де є і перемичка з сусіднім каналом (там мабуть і рельєф дна цікавіший), і дорога підходить мало не до води, і є де кинути машину. А саме головне-всього 5 км (!) від хати.

Збулась мрія: рибачу в Голандії!
Їду, і мучає мене одна думка: не може все так вдало складатися-певне не бачити мені того відкриття сезону, тай судака ловити треба досвід, якого в мене нема-тільки теорія. Але приїхав, розклався, починає вечоріти, пасмурно. Товариш, що живе в Голандії поїхав зі мною, стоїть, дивиться на мої маніпуляції з такою недовірою в очах, аж в мене руки опускатись почали-півгодини, година, ні одного удару. Каналом пропливають здоровенні баржі, здіймаючи хвилі і граючи рівнем води (коли йде баржа-рівень моментально падає на 10-15 см, очевидно внизу відкривають шлюзи до моря і в них тікає вода).

параходи, параходи, а я малєнькій такой...(с)
Раптом-бах! Є!!! На повільній проводці крупного чорно-біло-червоного твістера, шнур напнявся, і посмикуючись пішов по дузі! Удару як такого не було, і підсічки я зробити не встиг: роблю контрольну різку підсічку і на поверхні зэявляється ВІН-судак! Тільки б не зійшов, хай більше нічого не клюне, але цей, за яким я приперся майже за півтори тисячі кілометрів мусить бути мій! Прошу товариша подати підсак, а він стоїть і не реагує-очевидно факт, що в воді живе риба, став для нього емоційним шоком. Зрештою, судак був заведений в підсак і добутий на берег.

старшенький...
На другий ранок лупашив такий дощ, що про рибалку годі було й думати, тому присвятили день поїздці в Амстердам. А наступного ранку я вирішив, що їду зранку на рибу полюбому-хай там хоч каміння з неба падає!
Приїхав о 7.00 на те ж місце, вже більш-менш знаю що робити-почали! Годину кидав все, що міг загнати на 3-метрову глибину, і твістера, і поролонки і воблери-крім обривів нічого. Але тільки з-за хмар вийшло сонечко-агресивний удар, і окунь, десь під кільо в моєму активі! Наснупна проводка-судачок, грам 400, ще за пару хвилин ще один, десь 600 грам, і ще! Ну, думаю, все: поперло! Але на цьому все й закінчилось, були ще тички, діставав я твістера, покромсані судачими іклами, але зловити більше не судилося.

прощаємось...
Отак я відкрив сезон у цьому році-дай боже, весь сезон так відловитися. Хто зна, коли наступного разу доведеться так далеко рибалити...Хоча, чув я, що є в Іспанії одне водосховище, де судака і баса немеряно...