На Мій погляд вже назріла необхідність поговорити про титанові бігунки на гарпунах , що увійшли вже в Моду у підводних мисливців ! По перше титан є дуже фрікционний метал що при перекосі посадки дає потужний опір на сковзання ! Ідеальні рівні гарпуни ми маємо до першого полювання ! Далі вмикаються фактори підвищенного зусилля заряджання , довжини гарпуна , ступені загартованності гарпунів , зазорів посадок бігунків на гарпунах та бігунків в надульниках , а також манери заряджання гарпунів у рушниці двома чи однією рукою! Загартовані гарпуни при великих нагрузках гнуться по великому радіусу . що дозволяє до якоїсь межі бігунку ходити вздовж гарпуна без суттєвих ускладнень навіть при посадці на гарпун у 0,2 мм! Якщо ж гарпун сирий то радіуси кривизни гарпуна вже не дають змоги бігунку нормально робити та він клинить , що спричиняє певний дискомфорт на полюванні ! Тож по перше є
треба частіше звертати увагу на рівність гарпуна та звертатися до Майстра із токарним верстатом для ріхтування ! По друге посадку бігунка на гарпуні краще робити в 0,3мм. ! По третє титанові бігунки з гідрогальмом можуть відкручувати хвостовики гарпунів і треба дивитися за тугою посадкою останніх на різьбі гарпунів! Ну і на останок ! Зважаючи на усі перелічені * Переваги* титанових бігунків , чи варто взагалі їх використовувати мисливцям , які дуже потужно заряджають свої рушниці? Для таких мисливців на мій погляд краще використовувати бігунки із нержавіючої сталі , які можуть мати навіть менше вагу за титанові але мають перевагу у сковзанні по гарпуну ! Я користуюсь та роблю для клієнтів бігунки з нержавійки по схемі Сергія Єрмоленка ( ЄСК) з нержавіючої трубки облегшуючи ще отворами ! Вирішувати чим користуватися Вам ! Будьмо!
|