Навіть такою начебто простою річчю, як термос, можна користуватися неправильно. У кращому випадку це може спричинити зниження ефективності його роботи, а в гіршому – серйозно збільшує ризик ламання. Тож зараз ми розповімо вам, як користуватися термосами максимально ефективно.
Правильний вибір
Відразу скажемо, щоб уникнути більшості серйозних ризиків, краще відразу
купити термос із металевою колбою. Так, він дорожчий, але в нього і запас міцності набагато більший, тому він з легкістю переживе ті навантаження, що зламають виріб зі скляною колбою. Хорошим прикладом таких термосів є продукція компанії Зоджіруші. Уся. Так, у них усі термоси за умовчанням забезпечуються саме металевою колбою, що робить їх максимально довговічними та міцними.
Конкретні поради щодо використання
• Не слід відразу заливати рідину в колбу. Краще попередньо ошпарити її окропом, щоб вона нагрілася і не забирала тепло у того, що ви в неї збираєтеся налити.
• Термос слід заповнювати так, щоб між рівнем рідини та кришкою залишалося десь 2-3 сантиметри вільного простору. Якщо його не буде, то пара буде натискати на кришку і ізолюючу прокладку тиск, що в результаті призведе до погіршення герметичності.
• Термос краще тримати вертикально, щоб його вміст не торкався кришки, через яку і йдуть основні втрати тепла.
• Не варто пити безпосередньо з гирла – краще наливати рідину в чашку або кришку з функцією чашки – це банально безпечніше.
• Зберігати термос краще у відкритому вигляді – це запобігає утворенню в ньому затхлого запаху.
• Для чищення краще використовувати спеціалізовані засоби та м'яку щітку – вони не шкодять колбі та її покриттю, проте ефективно видаляють будь-який наліт.
• Після кожного використання термос слід промивати проточною водою і давати йому висохнути самостійно – це зменшить ризик утворення нальоту на стінках.
• Використовуйте запасні деталі тільки від компанії-виробника, яка виготовила ваш термос. Це стосується навіть ізолюючих прокладок.
• Не залишайте у виробі напої надовго. Особливо це стосується тих рідин, в яких міститься кислота або будь-які барвники, типу апельсинового соку або чаю. І краще не використовуйте термос для зберігання газованих напоїв - гази, що виходять з них, будуть тиснути на кришку, знижуючи герметичність.
• Перш ніж купити термос, вивчіть відгуки про нього в інтернеті, причому звертайте більше увагу на негативні або нейтральні, а не на позитивні. Це дасть досить чітке уявлення про те, наскільки та чи інша модель якісна і які з нею можуть виникнути проблеми.