Вже понад тиждень дощові хмари не обходять Київщину та її околиці, а позначка середньої денної температури нарешті сповзла до комфортних показників. Такі серйозні погодні зміни влітку досить рідкі й риба в цей час, на мій погляд, підвищує свою активність.
Судак зараз сильно розпорошений, тримається переважно на глибинах 4-5 метрів і харчується переважно в ранішній та вечірній час. На більшості перспективних ділянок річки водорості змушують використовувати офсетні гачки, а от триклятого пуху стає дедалі менше.
Цьогорічний мальок вже суттєво підріс і тепер жерех не соромлячись їсть його цілісінький день. Дуже хотілося б спробувати половити вночі, але дякуючи рашистам це поки що доведеться перенести. Між іншим, комарів теж суттєво поменшало, але без спеціальних спреїв відвідувати берег з густою рослинністю я б все ж не радив.
Вже можу з впевненістю стверджувати що врешті решт повірив в мандулу і вона перекочувала з коробки "коли нудно" в бокс під назвою "коли не знаєш де будеш". Справді дивовижна приманка. Щоправда, зараз мало де можна провести приманки з дев'ятьма гачками, але вона не рідко все ще дивує здатністю ловити в "зачищених" місцях.
Декілька слів щодо форми, кольору та довжини. На мій погляд, форма тут має найменше значення і на цьому взагалі не варто зосереджувати свою увагу. А от колір та довжина однозначно безпосередньо впливають на результат. Скажу відверто, але з невідомих мені причин одним з найкльовіших кольорів була і залишається мандула блакитно-жовтого кольору.
А ось з довжиною не все так однозначно, оскільки є вправні рибалки що регулярно ловлять судака залікового розміру на крихітні мандули лише з одним трійником. Натомість маємо й іншу групу майстрів своєї справи що підтверджують діями ідею найбільших розмірів. Особисто у мене однозначно лідирують мандули середньої довжини.
Та як не крути найголовніше в цій приманці це трійники. Раджу постійно перевіряти їх гостроту. Без алмазного надфілю в кишені не раджу взагалі брати будь-які подібні приманки в коробки оскільки ловити рибу доведеться в переважній більшості випадків на абразивному дні з великою кількістю молюсків. Не сподівайтесь на неймовірну реалізацію клювань. Таку кількість гаків загнати за борідки в пащу судака виходить далеко не завжди.
Про спінінг. У кого умови вимагають залучати силове виважування, а подекуди й підняття за кілограмової риби з води вудлищем вже можу сміливо рекомендувати Raidon до 48 гр. Хто рибалить з каміння або човнів з високими бортами без підсаки розуміє навіщо потрібен такий запас міцності комлевої частини й товсті стінки бланку. Роками терпіти подібні знущання свого володаря здатні далеко не всі спінінги.
Слава Україні!