За останні пару місяців впіймав з сином з десяток окунів від 0,7 до 1,2 кг. Задоволення ще з тих. Кілограмовий мордатий дає джазу при виважуванні, трусить мордою і залишає незабутні враження після боротьби.
В минулому році теж траплялися такі екземпляри, але цього - частіше.
Готували раз таких минулого сезону на природі - смакові якості відмінні. Набагато смачніший за судака і, тим більше, смачніше за щуку.
Втім, цього року перед відкриттям у червні натрапив на матеріал про окуня, в якому йшлося про те, що 1 кг рибина - це близько двадцяти років життя.
ДВАДЦЯТИ РОКІВ! З того моменту не з'їв жодного.
Просто розумію, що якщо забирати трофейну рибу, то її не буде.
З тих самих міркувань, минулого року сом на 40 кг пішов підростати, раніше відпустив свого найбільшого судака на майже 4 кг.
І ось що я згадав. В Швеції, де я, поєднуючи з відрядженням, виїжджав на рибу, існують не лише нижні обмеження, але й верхні.
Параметрів зараз не пригадаю, але суть така: щуку в Швеції, наприклад, можна взяти виключно якщо вона знаходиться в проміжку між 40 см і 70 см. Якщо рибі вдалося вирости більше, то її завжди відпускатимуть. Тому трофеї там явище звичне.
А останній раз мій знайомий інструктор розповів, що на найбільшому озері країни вони просто домовилися з рибалками добровільно зменшити верхню межу по судаку. Тобто закон дозволяє, наприклад 60, а вони домовилися, що з 50 см відпускають (розміри можуть бути не точними, не пригадую актуальні цифри зараз).
В результаті, вони зафіксували, що середній екземпляр впійманої риби за кілька останніх років суттєво виріс.
ДОБРОВІЛЬНО домовилися!
Культура риболовецька, яка дозволяє їм тепер насолоджуватися ловлею хорошої риби.
Як би нам домовитися, га?
Принаймні зараз не забирати трофейну рибу. Спробувати можемо на КВХ
П.С. І знайте, якщо витягнете моїх красавців, то ви переді мною в боргу ) Тому відпустіть, щоб і я міг ще раз насолодитися боротьбою з ними.