Практично з усіма піднятими питаннями згоден. В дивній державі живемо. Багато "гучних балачок про те, що зробити її "менш дивною" ми повинні, або просто "можемо", власними руками. Але в цій гучності є чимала доля правди. І полягає вона в першу чергу в принциповості. І як не дивно принциповість ту слід в першу чергу направити на себе.
Для приклада давайте пригадаємо сумнозвісну ДАЇ. Ще 5-6 років хтось хіба міг уявити, що на вимогу "інспектора" - перейдите в мою машину - хтось міг відмовитись, мотивуючи тим, що вимога незаконна??? А зараз??? І як не дивно, але факт - цю зміну ми створили з вами власноруч.
Я ось до чого веду - погано, чи гарно, але в нас є єдина можливість опиратись - це знаходячись в так званому "правовому полі" вимагати від "контролюючих органів" того самого. А задля цього потрібні дві умови:
- самому мати всі необхідні (навіть ті, що зараз виявляються ДЕБІЛЬНИМИ, але прописаними в конкретних правових положеннях, папірці і дозволи.
- добре знати саме обов"язки і права представників органів контролю.
І лише тоді ми маємо в руках "законну зброю".
Наприклад, при складанні на Вас того, чи іншого протоколу, коли підписуючи його Ви там-же вкажете, що "контролер" складав його з конкретними порушеннями, перевищуючи власні повноваження, висовуючи незаконні вимоги, або порушуючи правову процедуру перевірки - тоді справа потрошку, але зрушить з місця.
Та давайте покладемо руку на серце, і визнаємо той факт, що в дев"яти випадках з десяти ми з власної руки годуємо того вовка, який намагається нас їсти. Коли на воді інспектор, киваючи на конкретне Ваше порушення мовчки, одними очима, залишає "зазор" для подальшої розмови, ми за цей "зазор" хапаємось. Воно і зрозуміло (з одного боку) - коли офіційний штраф світить у 85 грн. а "па месту" можливість є "решить вапрос" за соточку, ми, підраховуючи умовну ціну власного часу вирішуемо, що потім, з понеділка, митаритись по банках, сплауючи штраф, возити бамажки туди-назад, витрачати паливо власної автівки та робочий час (або вихідний день), то собі виходить дорожче.
От саме тут (на мій власний погляд)
і потрібна принциповість. Так, розумію - потім "разрулить" всю ту тяганину, (в судовому порядку довести, що інспекторські вимоги були незаконними, протокол складено з низкою порушень та все інше) буде вартувати вам значно дорожче (і за витраченими коштами і за втраченим на це часом), ніж просто "сунуть соточку" падлюці... Воно ж зрозуміло - на воду ми вийшли навіть не в пошуках риби - нас в першу чергу цікавить гармонія з самим собою і отоуючим світом - а тут раптом "решать вапрос" потрібно - то навіщо псувати собі кров?
І ще один, не менш важливий момент - використовувати всі, будь які, засоби фіксації спілкування з інспекторами.
Знімати - відеокамерою, автомобільним реєстратором, телефоном, диктофоном, фотоаппаратом, банкою з під пива :-) -та чим завгодно. Знімати і потім максимально поширювати і використовувати під час доведення власної правоти.
Пригадайте - "...я вашей собачей мовой не пользуюсь..." - хто тоді думав, що лише за оприлюднення цього та паскудна тварюка втратить роботу??? І спара навіть не в "языковом вопросе"... Але-ж спрацювало!!!
Сьогодні вже ні для кого не дивина, що під будь яким об"єктивом "контролери" коли не стають "шовковими", то хоаб язицюру свій чорний притримують добряче і ведуть себе інакше. Але для багатьох ще невідомо про те, що контролер не має права заборонити Вам фіксацію будь яким чином - бо у данному випадку він не "часное лицо", а посадова особа під час виконання власних обов"язків.
От коли кожен з нас все це не тільки усвідомить, а й почне дотримуватись - ми зможемо зрушити наші "безнадійні справи" з мертвої точки... я так вважаю. Зрозумыло - це не станеться швидко, так шоб "РАЗ - і ми всі переможці". Та навіть
самий складний і довгий шлях починається з маленького, першого кроку. Ну то зробІмо його...
Іншого шляху я не бачу...
Всім успіху і гарного настрою. Нехай клює