Випала нагода випробувати чудо технічної думки україського виробника iDabur. Не прийміть за рекламу.
Це мій перший бур. Хоча доводилося бурити і всім відомим Тонаром і Морою, а все одно вирішив зупинитися на вітчизняному продукті. Імпортозаміщення, йо майо

.
Одразу трохи налякали своїм виглядом "рідні" ножі. Ті що ковані. Аналог російських "Скат". Заміри твердості по шкалі HRC показали 45 од. Що з однієї сторони наче і норма, але ресурс при такій твердості, гадаю, буде невисоким по сухому льоду. Тому одразу було прийняте рішення на перший час знайти пару тонарів, доки не зроблю з гарної сталі Х12м або 95Х18.
Заміри міжосьового показали однаковий розмір, отже кріплення ідентичне.
У заводських ножів Тонар твердість на заточні і у місці кріплення різна - 55 і 35 одиниць відповідно. Вже щось

Іншою проблемою став діаметр, на який розраховані ножики. У продажу є або 100 або 130. У першому випадку, якщо поставити "як є", буде клинити шнек, у другому - лунка більша за шнек, а це за собою потягне забиття лунки "шугою". Вирішив це дуже просто - відрізав 130 по розміру рідної 110-ки

Ставлячи їх на бур помітив, що один з гвинтів неможливо повністю закрутити - виною тому "брак" тонарівського ножа. Фаска під один з болтів була недосверлена. Як виявилось пізніше - це абсолютно не впливає на процес буріння.
Перша ж лунка розвіяла усі опасіння і переживання. Як по маслу. Друга, третя, четверта.....ніяких підклинювань.

За день пробурив більше ніж пів сотні лунок. Жодних нарікань.
Дуже сподобались ручки. Прорезинені, з товстою вставкою із капралону, який до того ж на світлі..світиться

Не знаю для чого то зроблено, може то маркетинговий хід

З'єднання двух частин - перелом - якісний, жодних люфтів і дискомфорту при бурінні. Ще одиним плюсом, на мою думку, є цільнотянутий шнек, без зварних з'єднань, на відміну від Тонара. Теоретично це має подовжити строк експлуатації.
Як буде служити у подальшому - покаже час. Попереду ще тест рідних ножів...ну а як же без цього

Так що, шановні, імпортозаміщеня має місце бути і це дуже чудово!

П.с. Тим хто казав що шнек "зложився" бо сварка точечна,.....то покажіть мені будь ласка бур, де проварений весь шнек?

Так, вони існують, але там ціна на сьогоднішній день - 4,5 тисячі гривень, а цей з доопрацюванням і покупкою ножів обійшовся мені приблизно у 450 грн