Перегляд одного допису
Старий 16.11.2015, 19:39   #142
Asche

Звідки Ви: Тернопіль
Дописи: 124
Дякував: 39
Дякували 1.239 раз(и) в 34 повідомленнях
Вихідні на Дністрі (частина 1)

Сьогодні я хотів би розповісти про два вихідних дні проведених на Дністрі. Об’єднав два дні в один звіт, адже рибки в порівняні з будніми днями було небагато. Але така мала кількість покльовок і риби взагалі змусила проаналізувати риболовлю глибше і зробити певні висновки. Розділю свою розповідь на дві частини: по одній на кожен день.

Субота. День без Percas

Три дні до вихідних я ходив на Дністер і ловив рибку. Впирався я в новинки свого арсеналі – силіконові приманки Percas. Було цікаво розкрити потенціал даних приманок і зрозуміти їх. На мою думку мені це вдалось. Рибку силікон ловив, результат показував гарний. Саме тому в суботу я вирішив спеціально залишити ці приманки вдома і глянути чи будуть ловити інші. З тим і відправився рибалити.

На річку прийшов десь о 14 годині, бо до того часу було досить роботи вдома. Так, хотілося спробувати вранці, але нічого не поробиш. Заходжу на одну з точок і бачу трохи нижче по течії чоловік, якого зустрів по приїзду в Заліщики. Саме він мені і розповів тоді, що на Дністрі клює щука. Думаю, ми ще поспілкуємось з ним сьогодні. Я ж починаю рибалити.

На перших же проводках на дальній дистанції отримую покльовку, але рибка промазала. Шкода, та я все ж планував її забрати звідти. Я цим і займався до того часу, поки новий знайомий не прийшов на берег навпроти того місця, куди падала моя приманка. Скажу так: я не раз помічав, коли заходив на той берег, щоб зняти з зачепу приманку, риба там на деякий час припиняла клювати. От тому мені і треба було міняти місце дислокації негайно, чим я і зайнявся.

По дорозі потеревенили з камрадом, в якого в садку тріпалась невелика щучка. Взяв він її на все ту ж вертушку Mepps #3, якими тут постійно і ловив. Спрацювала в нього точка, з якої він прийшов і де приблизно ловлю і я. Я ж вирішую провірити одну ямку в надії на те, що там нікого не було і точка відстоялась, а заодно там відпочила і рибка.

Та на ямці мене чекало лише розчарування. Я спробував «облизати» її зі всіх сторін, постійно змінював приманки. Нічого не давало результату. Правда було щось схоже на окуневі ударчики, після яких риба не сідала на гачок. Скоріш всього він просто промахувався. Треба було щось міняти. А міняти залишалось лише місце лову.

Той рибацюга вже пішов із займаної позиції, тому в мене виникло бажання обловити стартову територію знову. Якщо риба там клювала зразу, то, теоретично, вона мала б підійти знову в ці місця, адже її тут довший час ніхто не тривожив.

Порився в сумці з приманками і побачив твістер Relax в ультрафіолеті, який був знайдений на одній з виїздів за окунем на березі ставка. Поставлю його. Класика мусить працювати. Починаю закидати, але на дальній дистанції глухо. Аж от переводжу приманку через кущики відмерлої трави и чую «тюк». Давненько тут риба так близько не клювала. Неспішно виважую дрібну щучку і ставлю перед об’єктивом.

большие фото

Початок закладений. А от далі знов стало сумно. Риба просто закрила рот. Не вірю я, що її там не було. Скоріш за все постійна зміна погоди, а також порівняно тепла вода, стають причиною не дуже важного кльову. Але, коли риба закриває рот, треба їй його відкрити.

Саме тому я вирішую поставити таку приманку, яку до в ці дні на Дністрі не використовував – рака. В руш пішов Рак 3Д від Діми Аксенті. Довго я обловлював безрезультатно територію, аж поки не вирішив перейти на мілячок, де днем раніше непогано проявляла себе щука.

Закидаю в бік нового знайомого і на одній з проводок по дну чую чіткий удар. Риба зразу старається піти на течію або за камінь. До речі, на днях виважував щуку, так вона по дорозі так хотіла за каменем сховатись, що розбила собі голову. Ну а ця красуня все ж була доставлена на берег. Приманки видно не було, а флюрокарбоновий поводок тримався «на соплях».

На цьому в мене щуки й закінчились. Вечоріло. Один з місцевих риболовів повертався додому і розпитував мене, чи то я фото викладаю в Інтернеті. Бо йому син казав про те, що з фото взнав, що в Заліщиках щука ловиться. Щодо сина: можна і мене напряму запитати, корона не впаде =) Також чолов’яга повідав, що на ямі, куди я давненько збирався піти, нічого зараз робити. Риба замовкла.

А я тим часом старався спокусити ще якусь рибку на покльовку. Пробував різні приманки, але результату не було. Аж поки не поставив Reins AX Craw Mini. Щудовий рак. Я його ще весною добре розкусив, коли з приямка тягав судака і клена, а інші приманки просто мовчали.

І от проводка цього рачка мілким постукуванням по дні або качанням з підмоткою в товщі води принесло свої плоди. Було спіймано 4 окунчика, троє з яких потрапили на фото, а один вже в руках зіскочив і поплив собі підростати, бо був надзвичайно дрібним. Куди б той рак в нього мав влізти, я не знаю.

Приблизно так і закінчилась суботня риболовля. Рибка брала. Я її таки спокусив. Спробував різний силікон, не впираючись цей раз в Percas. Попереду була неділя. І чітко вирішив, що хочу знов повернутись до нових приманок в арсеналі, щоби знов порівняти їх в роботі з іншими. А ще я розумів, що риба стає все менш активною. Тому надія є лише на заморозки, які в скорому часі не очікуються.

Вихідні на Дністрі (частина 2)

В попередньому звіті я описав, як ловилась рибка в суботу. Багато її не було, але на фоні інших рибалок я виглядав як справжній чемпіон. Хвали мене моя губонько… Попереду була неділя, коли ніщо не могло б мені завадити знову перевірити точки. Далі я розкажу, як перевіряв їх, що було цікавого, а що зовсім не сподобалось.

Неділя. Ударний день Percas

Як я і казав, в суботу я спеціально не брав з собою силіконові приманки Percas, щоб порівняти їх роботу з роботою інших. В неділю ж я вирішив зробити упор в продукцію саме цього виробника аби зрозуміти чи і справді вони так добре ловлять рибу. Взагалі, останнім часом задався такою метою: впиратись на кожній окремій риболовлі в одного виробника і вивчати його модельний ряд, щоб вибрати для себе самі ходові моделі від різних фірм.

В неділю була можливість вийти рано вранці, та я нею знехтував. Мої спостереження показали, що з настанням холодів вранішні чи вечірні зорі не є такими актуальними, як, приміром, влітку. Тому спішити немає особливого сенсу. Пізньої осені свою рибку можна знайти і серед дня. Погода дозволяє.

Тому виліз я з хати приблизно о 10 ранку і направився в сторону ріки. За декілька днів мого риболовного марафону я вже точно знав де маю приступати до справи. Попри те, що окунь все рідше реагував на приманки, я все ж мав більшу надію впіймати гарного горбача, аніж скажену щучку. Хоча і щуці я також радий.

Приходжу на місце і ставлю зразу окуневу приманку – Percas Wiki Worm. Настільки вона мене вразила на риболовлі в п’ятницю, що я тепер їй приділяю куди більше уваги, аніж раніше. Починаю обловлювати територію, але рибка не відгукується. Стало зрозумілим, що сьогодні хижак ще більш пасивний, аніж днем раніше.

На протилежному березі чоловік, міняючи вудилища, пробує впіймати рибку. Бачу, результат в нього також нульовий. Довго він не старався. Коли йшов додому, повідав, що впіймав одного окуня, а пройшов немало. Каже, що кругом у всіх все мовчить. Ні спінінгісти, ні полавочники, ні доночники, ніхто не може впіймати рибу. А він ходить з самісінького ранку.

Мене такий розклад не радував. На його фоні ставала все більш зрозумілою ситуація з відсутністю кльову. Але ми легких шляхів не шукаємо. Продовжую далі обловлювати точку.

Раніше тут щучка клювала тільки на дальній дистанції. Та ось я вирішую проводку зробити дещо довшою, а не вимотувати приманку на півдорозі. Переходжу через ліс подорослів і чую явну покльовку. Підсікаю і починаю виважувати. Щучка. Хоч і невелика, але доставила масу задоволення і відкрила сьогоднішній день. Стало веселіше.

Продовжував ловити. На березі тим часом не було нікого. Красота. Не думав, що в неділю тут буде пусто. Не бачу кльову і вирішую зміститись на ямку. Може там рибка сьогодні активніша.

На новому місці треба ставити нову приманку. Часто зміна місць, кольору або типу приманки дає бажаний результат. Так було і в цей раз. Я поставив більшу приманку Percas Butcher Swirl 3’’ в темному фіолетовому кольорі. На мою думку такий відтінок був актуальним в моїх умовах, адже вода була дзеркально чистою. Не важливо, що на вулиці хмарно. Саме темні кольори більш помітні рибі в такій прозорій воді. Я це помічав не раз.

Закидаю в сторону переходу коси в яму і починаю проводку. На самому переході нічого не відбувається, а от в ямі відчуваю покльовку і підсікаю. Вже вдруге за сьогодні риба взяла на ближній дистанції, повністю ігнорувавши «дальняк». Красень окунь доставляється на берег для фото.

Такий початок на новому місці надихає. Надихає ще й те, що приманка підібрана правильно. Хоча, Butcher Swirl мене радував кожен день на останніх виходах, за виключенням того, коли я спеціально не брав з собою Percas.

Продовжую рибалити на новому місці. Кидаю в ту ж сторону і вже на самій бровці відчуваю удар. Моя Yamaga Blue Current 74 згинається дугою і починає відпрацьовувати ривки. Фрикціон настроєний правильно, що дозволяє відчувати себе впевнено. Немає переживань і за плетений шнур Unitika Night Game #0.3, який себе показав і продовжує відмінно показувати на дні з великим камінням. Боротьба була красивою. Щука декілька раз пробувала піти на глибину і заходила за величезний валун. Головне в таких моментах не поспішати. І ось вона вже на березі. Тим часом підійшов вже знайомий чоловік, якого я і попросив сфотографувати красуню в моїх руках.

Перекурили, поспілкувались і він пішов в свій бік. Я ж продовжив ловити на тому ж місці. Все та ж козирна приманка і все той же маршрут облову. І це було правильне рішення, адже практично зразу почув чергову покльовку. По опору розумів, що на тому кінці окунь. Швиденького його паркую і готую до фотографії.

Наче все почало вдаватись. Риба ловилась, настрій був піднесений. Але, як потім виявилось, то була остання рибка на сьогодні. Клювати перестало взагалі.

Тим часом на берег почали стягуватись люди. Я очікував їх побачити вранці, а вони прийшли після обіду. Точок для ловлі вже й не лишилось, а йти кудись далі чогось шукати вже не було ні часу, ні бажання.

З тих хто прийшов вдалось розловитись двом людям. Це тоді, коли я спостерігав цей процес. Один ловив на відвідний поводок і впіймав 2 щучки, інший спокусив одну зубату на якийсь кренк. Я ж, цілком задоволений своїм результатом, рушив додому.

Хочеться зробити деякі висновки. В прозорій воді в мене краще працюють максимально темні приманки. Навіть прозорі або білі моделі з блискітками, які б, здавалось, нагадують малька, працюють не так добре. Я зрозумів, що щука стоїть більше в товщі води і рідко бере з дна. Зрозумів також, що окунь закрив рота і вже не скоро почне клювати. А ще я в черговий раз переконався в результативності приманок Percas, в які вперся останнім часом.

Востаннє редагував Adm1: 18.11.2015 о 15:08. Причина: в следующий раз сам
Asche зараз поза форумом  
58 користувачів подякували
Свернуть/Развернуть список благодарностей