КВХ. Легкий джиг у пошуках судака.
Звичні точки мовчать. Перша половина дня на екіпаж 2 судака близько кілограма.
Обід на березі й знову на воду. Стали на невеличкому звалі, стягували приманку від берега на глибину. Кожне закидання - риба. Напарник: соменя, до 4 кг. Я: судак, 1 кг. Напарник: окунь, 0,65 кг; судак, 0,7 кг. Я: окунь, 0,8 кг.
Я: удар, підсічка і щось доволі легко і швидко йде на мене, а потім, не помітивши моїх зусиль, спокійно проходить повз човен і йде на глибину. Шансів було мало: тонкий флюр, 12 гр. головка і легкий гачок з 3-х дюймовою сіліконінкою. Боротьба тривала вже півгодини і єдине, що я хотів - хоча б просто побачити його.
На 40-й він показав себе. Побачивши, пообіцяв, що відпущу. Про підсаку ми й не думали, частина речей включно з перчатками лишилася на берегу під час "мінімізації". Напарник зняв труси і обмотав ними свою руку.
За 7 хвилин вдалося вперше підвести рибу до борта. Рука в пащі, ривок і паровоз знову пішов на дно. В очах свого друга я побачив розгубленість. "Давай, чувак, піднімай його! Ти ж не шоу прийшов дивитися!", - підбадьорив його я.
Минуло вже понад годину. На руці з'явилися легкі мозолі і під час викачування я перекидував спінінг до іншої руки. Я підвів його в п'яте. Мить дала можливість роздивитися його ближче. Гачок впився в лівий кут його щелепи. З неї стирчав вантажок. Він був на рівні останніх зубів риби. Саме це вберегло повідок від гарантованого розриву.
Поки я вивчав картину, напарник рішуче вставив в горло дві руки, міцно вчепився в нижню щелепу і потягнув знесилену рибу в човен. Торкнувшись спиною до борта, він затягнув лише її частину. Я взяв за хвіст. Сом був скрізь.
Загуркотів мотор і ми швидко неслися до берега. Вітер дув нам у спину.
Кілька фото на пам'ять і риба пішла на рідні глибини.
Я ніколи не дізнаюсь скільки він важив. Ну і нехай. Його життя важливіше за це.
За свої роки він виріс майже таким самим, як і я. Наступного разу він буде набагато більше. Нехай росте.
Дякую Тобі, ріка.