Цитата:
Допис від Богдан (RS)
Язь ...
но зачем его брать липгрипом ... не пойму  
|
Нічого,Богдане, колись зрозумієш ...

Звичайно,якщо брати рибину ліпгріпом так,як показано на фото,то це не вірно.
А взагалі,то
набагато правильніше брати з допомогою захвата,тільки хорошого,в якого конструкція "клешень" не рве (див. фото) рибину.
По-перше,і саме основне,рибина не "обпалюється" теплом людської руки,що стає шоком для неї.
По-друге,рибина захватом береться лише за губу,тому,якщо і травмується,то лише ця частина тіла,яка швидко загоюється і є не життєво важливою. Повір,дуже болісно споглядати,як деякі барани беруть жерешка "під жабри" так невміло,що трішки кров виступити може,а це для нього смертельно.
По-третє,навіть для тих,хто навчився "супер-пупер" брати рибину рукою,все одно захватом це робити зручніше і
абсолютно виключає ймовірність травмування руки гачками приманки.
По-четверте,для "підсачників"

(тих,хто звик лише підсаками користуватися) губний захват стає замінником.
Зручніше,використовуючи захват,звільняти рибину від гачків приманки,це в п'яте.
Цілком з гігієнічних міркувань добре,виключає вимазування рук,іноді, і одягу,-шосте.
А також з захвата рибину відпускати у воду добре.

Я тобі скажу ще таку річ:іноді без "подовжувача",рибину не реально дістати. Минулої осені я ловив на невеличкому обриві,мені клюнув язь вагою 2.2 кг (я таких ще не ловив) і то був мій третій язь в житті,так ось,лише дякуючи захвату,я зміг його дістати,лігши на пузо,ледь-ледь дотягнувся. А так і до сьогоднішнього дня не знав би його ваги.
P.S.Все це вищенаписане ЗОВСІМ не означає того,що на рибалку без захвату заборонено йти чи кожен кокунець або інша рибина мають братися
виключно ліпгріпом.